Opis procesa uređivanja pasa

Dragi pasovlasnici, započeti ću priču iz svoje perspektive, od prije 15-tak godina. Naš prvi četveronožni kućni ljubimac postala je Rona, crna kokerica prekrasne, sjajne dlake, elegantnog držanja i dugih ušiju. Nismo imali pojma o ničemu, u hodu smo učili o cijepljenjima, hrani, pa i svim ostalim stvarima. Naša ljubav je rasla i rasla, a s njom proporcionalno i beskrajna razmaženost. Sve smo mi saznali, kako odgajati psa, kako ga hraniti i kako ga njegovati. Ovdje dolazi do raspada sistema. Prvi pokušaj češljanja – ugriz. Drugi, opet, pa što reći nego priznati da smo odustali. Kad danas razmišljam o tome, vjerujem da bih postupila drugačije. Naš prvi posjet salonu za pse bio je pomalo čudan, vrata nam je otvorila jedna divna žena, i bez obzira na to što smo mi svi doma izigravali luđake s našom malom razmaženkom, bilo nam je čudno što je vlasnica salona tepala nježnije čak i od nas. Kasnije sam shvatila, a danas je razumijem u potpunosti. Naša teta Ana, groomerica, ostala je dio naših života svih dvanaest godina. Da se vratim na češljanje i šišanje. Taj prvi puta uspjela je Ronu ošišati kao pravog kokera, ali nam je naglasila da, ukoliko želimo da bude lijepo ošišana, moramo raščešljavati njenu dlaku redovito. Rečeno – neučinjeno! Njezino jedino pitanje kod naručivanja bilo je – jel onak jako zapetljana. Odgovor je, naravno, bio da, a slijedilo je izbrijavanje. Međutim, nama se Rona čak jako sviđala onako izbrijana i glatka, a kad bi se vratila sa šišanja zvali smo ju naš mali tuljan, jer bila je tako glatka i sjajna. Nismo se raspravljali oko cijene, uvijek bi još malo zaokružili, a što se tiče vremena bilo nam je najnormalnije da traje onoliko koliko je potrebno . Otišli bi doma i čekali da nas Ana nazove, pokupili ljepoticu i jedno sat vremena gledali kako se duri na nas. Tada nisam znala ništa o uređivanju, kupanju i šišanju.

Mislim da smo mi bili savršeni klijenti, nismo gnjavili zbog vremena tretmana, cijena nam je bila u redu (kako i ne bi, pa mi smo bili ti koji su dozvolili da dlaka bude zapetljana), znali smo čekati i po tjedan dana na termin. Bili smo sretni što imamo svoju tetu Anu.

To je razlog što vam želim opisati što se događa u salonu za njegu pasa u vremenu od kad ga ostavite kod groomera, do trenutka kad dođete po njega.

Kada vi odete, psi reagiraju jer ste ih „ostavili“. Neki drhte, neki laju, drugi cvile, treći se vrte po stolu, pa prvo što napravimo pokušamo se malo opustiti maženjem, tepanjem, podmićujemo ih keksićima, ako ste nam to dozvolili. Zatim raščeljamo dlaku i uklonimo čvorove, koji se ne mogu raspetljati, jer pas ne smije na kupanje zapetljan. Ovisno o stanju dlake taj postupak može produžiti trajanje tretmana. Zatim pas ide na kupanje. Kod kupanja imate pse koji to podnose normalno, dok neki pokušavaju izaći iz kade, skaču na nas, a nama opet preostaje da ih umirimo, šamponiramo, isperemo i stavimo regenerator. Kada vide ručnik, obično su jako sretni. Iza sušenja ručnikom slijedi nešto što u principu svi ne vole, a to je ispuhavanje preostale vode iz dlake ispuhivačem. Tu stvarno moramo upotrijebiti svu spretnost i umijeće kako bismo smirili psa. Nakon što se riješimo preostale vode, slijedi sušenje ručnim fenom. Ako mislite da samo pušemo u vašeg psa dok se ne osuši, varate se. Ovaj postupak je jako važan, da bismo mogli ošišati vašeg psa. Prilikom sušenja svaki pramen dlake izvlači se četkom, sve dok u njemu ne bude ni najmanjeg čvorića. Bilo bi idealno kada bi pas prilikom svih ovih tretmana bio miran, ali….. Samo ću vam reći da, sa fenom kojeg uglavimo između ramena i glave, promijenimo toliko poza da nema mišića kojeg poslije ne postanemo svjesni. Tek kada je pas potpuno suh, a dlaka se može počešljati češljem, možemo krenuti dalje. Očistiti ćemo uši, iščupati dlačice ukoliko ih ima u uhu, ukloniti ćemo grude krmelja i očistiti oči. Mašinicom ćemo izbrijati dlake koje rastu između mekuši i odrezati noktiće. Većina pasa ne vole kada im se radi oko šapica, pa opet imamo malo zastajkivanja i plesanja po stolu. E, tek sada kreće šišanje, mašinicom s nastavcima i škarama. Tijelo, noge, izbrijavanje sanitarnog dijela, a kao šećer na kraju ostaje uređivanje glave. Budući da se šišaju područja oko očiju i ušiju, te oko usta, pas mora biti izuzetno miran, a mi spremni na svaki nenadani pokret. Ukoliko tretman zbog svih navedenih postupaka traje duže od onog vremena koje smo dogovorili, a vi se pojavite, s uređivanjem bi moglo biti gotovo. Teško je ponovo umiriti psa nakon što vi dođete. Zato je po meni najbolji dogovor da ćemo vas nazvati kada uređivanje bude pri kraju, pa onda možete doći.

Od proživljavanja svih tretmana kroz pisanje, mogu vam reći da sam se lagano umorila. Zato vas molim, pročitajte ovo i pokušajte shvatiti da proces uređivanja vašeg psa nije igra, i nikako nije lagan, kako fizički, tako ni psihički. Nemojte podcjenjivati naš rad i naš trud. Ponekad vlasnici žele ostati uz svog ljubimca u salonu. Mi to dozvoljavamo, ali pod uvjetom da vlasnik radi ono što mi sugeriramo. Ponekad nam je pomoć potrebna, a u većini slučajeva najbolje ćete nam pomoći ukoliko ne reagirate na tužne vapaje i molećiv pogled tipa „spasi me!“. Ustvari, mislim da bi najučinkovitije bilo kada bi vam ovakav blog napisao netko od vlasnika koji su prisustvovali kompletnom tretmanu, jer njihove su reakcije divne. Začuđeni su koja količina strpljenja i truda je stoji iza cijene koju plaćaju.

Još na kraju jedan savjet koji sam ja dobila od svoje groomerice Ane: ne zaboravite govoriti svom ljubimcu koliko je lijep! Hvalite ga, tepajte mu i volite ga kao što on voli vas.

Do sljedećeg bloga vas lijepo pozdravljam,
Zvjezdana the groomer

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.